Το πλοίο του FSRU Αλεξανδρούπολης θα είναι έτοιμο αρχές Νοεμβρίου ώστε να λειτουργήσει το 2024

Το πλοίο του FSRU Αλεξανδρούπολης θα είναι έτοιμο αρχές Νοεμβρίου ώστε να λειτουργήσει το 2024

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ολοένα και πιο κοντά στη λειτουργία του πλησιάζει το πλωτό τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει στόχο να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μας και των γειτονικών κρατών σε φυσικό αέριο μέσω της χωρητικότητας 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Gastrade και της DNV στην ιστοσελίδα Offshore Energy, το πλοίο μεταφοράς LNG GasLog Chelsea μπήκε στο ναυπηγείο Κέπελ της Σιγκαπούρης το Φεβρουάριο προκειμένου να γίνουν οι εργασίες μετατροπής του σε FSRU και προβλέπεται να βγει στις 8 Νοεμβρίου.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, το πλοίο αναμένεται να αφιχθεί στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης όπου θα δέσει στα τέλη του φετινού έτους και θα συνδεθεί με τον αγωγό μήκους 28χμ που θα το ενώνει με το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Ήδη οι σχετικές υποδομές στην Αλεξανδρούπολη κατασκευάζονται για να υποδεχτούν το FSRU και η λειτουργία του προβλέπεται να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024.

Όπως δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Gastrade, Κωνσταντίνος Σιφναίος, “η χωρητικότητα του πλοίου ισούται με την ενέργεια που χρειάζονται επτά μεγάλοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής. Ολόκληρη η ενεργειακή ζήτηση των νοικοκυριών στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 10% αυτής της χωρητικότητας”.

Από την πλευρά του, ο Λεωνίδας Καρύστιος, Διευθυντής περιφερειακής ανάπτυξης της DNV, τόνισε ότι το έργο θα προσφέρει στην περιφερειακή αγορά τη γεωγραφική ευελιξία που χρειάζεται επειγόντως.