Αύξηση στο κόστος ναύλωσης δεξαμενόπλοιων με μεγάλη χωρητικότητα

Αύξηση στο κόστος ναύλωσης δεξαμενόπλοιων με μεγάλη χωρητικότητα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Αύξηση σημειώνουν οι ναύλοι των μεγάλων σε χωρητικότητα δεξαμενόπλοιων, λόγω των αυξημένων εξαγωγών αργού πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή προς την Ασία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ειδικότερα, το κόστος ναύλωσης τέτοιων δεξαμενόπλοιων ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Απρίλιο, λόγω της αυξημένης ζήτησης αργού στην Ασία που παρατηρείται τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Οι ναύλοι για ένα VLCC από τη Μέση Ανατολή προς την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη εκτιμάται ότι σημείωσαν σημαντική άνοδο σε όρους Worldscale (WS) την Πέμπτη 15 Ιουνίου, σύμφωνα με τη ναυλομεσιτική εταιρεία Meiwa International.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ως απόρροια της υψηλής ζήτησης για διά θαλάσσης μεταφορά πετρελαίου, η διαθεσιμότητα των δεξαμενόπλοιων έχει περιοριστεί βραχυπρόθεσμα. Ενδεικτικά, τον Ιούνιο, 156 πλοία έχουν ναυλωθεί για να μεταφέρουν αργό από τη Μέση Ανατολή στην Ασία, ενώ τον Μάιο ήταν μόλις 137, σύμφωνα με ναυλομεσίτες.

Ο Emril Jamil, αναλυτής της Refinitiv δήλωσε: «Η αγορά έχει ενισχυθεί σημαντικά την τρέχουσα εβδομάδα, με τους ναύλους στα κύρια routes προς την Ασία να καταγράφουν πολύ υψηλότερες τιμές σε σχέση με την προηγούμενη, δείγμα ότι θα υπάρξουν περισσότερες αφίξεις δεξαμενόπλοιων στην Κίνα τον Αύγουστο». Εκτίμησε επίσης ότι οι εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου στην Κίνα θα αγγίξουν επίπεδα ρεκόρ, στους 9,96 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 27,9% συγκριτικά με τον Μάιο.