Η συμβολή του ΟΛΠ στην ανταγωνιστικότητα της χώρας

Η συμβολή του ΟΛΠ στην ανταγωνιστικότητα της χώρας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ΟΛΠ Α.Ε. βρέθηκε ανάμεσα στις πιο βιώσιμες εταιρείες της Ελλάδας. Μια επιτυχία που αποκτά προστιθέμενη αξία εφ’ όσον τα θετικά στοιχεία αυτής της τεράστιας επιχείρησης συνδυάζονται με πολύ θετικά γεγονότα για την τοπική κοινωνία, αλλά και για ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

Έχουν συμπληρωθεί επτά χρόνια, κατά τα οποία, στον ΟΛΠ συμβαίνουν κάποια σπουδαία πράγματα, τα οποία πολλοί δεν γνωρίζουν. Και έτσι, ευλόγως ίσως, δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία τους για την τοπική κοινωνία αλλά και για την ελληνική οικονομία. Με μια προσεκτική ματιά στους δείκτες της ΟΛΠ Α.Ε. «ανακαλύπτει» κανείς υψηλές επιδόσεις. Τόσο στην συνολική λειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Όσο και σε κάθε επιμέρους δραστηριότητα του λιμένα: στην κρουαζιέρα, στην ακτοπλοΐα και στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων!

Χαρακτηριστικότερο όμως παράδειγμα αποτελεί ένας εντελώς ζωτικός τομέα για την Ελλάδα, ο τουρισμός. Τα στοιχεία εδώ είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Στην κρουαζιέρα, λοιπόν, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις που υπέστη από την πανδημία, το Α΄ τρίμηνο του 2023 υπήρξε αύξηση κατά 61,5% έναντι του Α΄ τριμήνου του 2022. Κατέφθασαν 21 κρουαζιερόπλοια έναντι 13 και στους επιβάτες αυτών των κρουαζιερόπλοιων καταγράφεται αύξηση 573% έναντι του 2022. Δηλαδή 36.589 επιβάτες έναντι 5.437 το 2022!

Η συνολική διακίνηση επιβατών το 2022 ανήλθε σε 880.416 έναντι 303.665 το 2021 καταγράφοντας αύξηση ποσοστού 190%. Αυξημένοι κατά 79% ήταν και οι κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων, με 677 κατάπλους έναντι 379 το προηγούμενο έτος, αριθμός ο οποίος ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Ήταν απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό, ως εκ τούτου να βραβευθεί η ΟΛΠ Α.Ε. σε ειδική εκδήλωση με θέμα «Προορισμός 365 μέρες Ελλάδα», που οργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού, για τη μεγάλη συνεισφορά του λιμένα Πειραιά στον τουρισμό της χώρας μέσα από τις υψηλές επιδόσεις του στον τομέα της κρουαζιέρας. Μετά το πέρας της πανδημίας δε, και τα πλήγματα που επέφερε στον κλάδο, η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στον Πειραιά, καταδεικνύει την σημαντική δυναμική που διατηρεί.

Ο πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Yu Zenggang, παραλαμβάνοντας το σχετικό βραβείο, σε ένα σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι «η συστηματική εργασία που γίνεται στο λιμάνι Πειραιά προφανώς φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα». Τόνισε δε πως όλα τα επιτεύγματα ενισχύουν ουσιαστικά την οικονομία της χώρας, αλλά και ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία και τους παραλιμένιους δήμους».

Ο κ. Yu Zenggang μάλιστα δεσμεύτηκε ότι η συστηματική και στοχευμένη δουλειά θα συνεχιστεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στον λιμένα. Περιέγραψε δε εν συντομία τον στρατηγικό στόχο της διοίκησης του ΟΛΠ, υπογραμμίζοντας ότι ο Πειραιάς (πρέπει) «να συμβάλλει διαχρονικά στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στην παγκόσμια ναυτιλία, τον τουρισμό, αλλά και το διεθνές εμπόριο».