Κίνα – Κατάρ: Δεύτερη μεγάλη συμφωνία για την προμήθεια LNG

Κίνα – Κατάρ: Δεύτερη μεγάλη συμφωνία για την προμήθεια LNG

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το Κατάρ, ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, έκλεισε τη δεύτερη σημαντική συμφωνία προμήθειας με την Κίνα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, η ελεγχόμενη από το κράτος QatarEnergy και η China National Petroleum Corporation (CNPC) υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας η Κίνα θα αγοράζει 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG ετησίως από το αραβικό κράτος του Κόλπου για 27 χρόνια.

Το αέριο για τη CNPC θα προέλθει από το έργο επέκτασης του North Field που αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα παραγωγής LNG του Κατάρ από 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027. Το σχέδιο υποστηρίζεται από ένα τεράστιο πρόγραμμα ναυπήγησης LNG carriers στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, όπου πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η κοπή χάλυβα (steel cutting) του πρώτου της νέας γενιάς ναυλωμένων πλοίων της.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η CNPC θα λάβει επίσης μερίδιο στην επέκταση North Field East, την πρώτη και μεγαλύτερη από το σχέδιο επέκτασης δύο φάσεων του North Field που ισοδυναμεί με το 5% ενός LNG train χωρητικότητας 8 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι μια παρόμοια συμφωνία συνήφθη με την China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec) τον Νοέμβριο, όταν ο κινεζικός γίγαντας φυσικού αερίου υπέγραψε επίσης 4 εκατομμύρια τόνους LNG για 27 χρόνια και μερίδιο 5% σε ένα LNG train χωρητικότητας 8 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.