Νορβηγικοί κολοσσοί συζητούν για την απανθρακοποίηση της Ναυτιλίας στον Πειραιά

Νορβηγικοί κολοσσοί συζητούν για την απανθρακοποίηση της Ναυτιλίας στον Πειραιά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι τεχνολογίες που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη ναυτιλιακή βιομηχανία του μέλλοντος, οι κυριότερες τάσεις της ναυτιλιακής αγοράς, καθώς και οι αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου που απασχολούν τον κλάδο, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που διοργάνωσαν οι νορβηγικοί κολοσσοί DNV, Jotun και Kongsberg, υπό την αιγίδα της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, στον Πειραιά.

Το workshop, στο οποίο παρευρέθηκε η Α.Ε. η Πρέσβειρα της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, κ. Lajla Brandt Jakhelln, ο Επιτετραμμένος της Νορβηγικής Πρεσβείας κ. Christian Grotnes Halvorsen, στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι του νορβηγικού νηογνώμονα DNV, και των εταιρειών Jotun και Kongsberg, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο στον Πειραιά.

Οι παρουσιάσεις και συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της εκδήλωσης εστιάστηκαν στις μεθόδους και στα διαθέσιμα εργαλεία μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς και στις απαιτούμενες δεξιότητες στελεχών και ναυτικών για τη διαχείριση των πλοίων του μέλλοντος.

Εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε η Α.Ε., η Πρέσβειρα της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, κ. Lajla Brandt Jakhelln, ενώ παρουσιάσεις πραγματοποίησαν οι κ.κ. Ιάσονας Στεφανάτος, Regional Decarbonization Director της DNV Maritime, Tom H Evensen, M.Sc., Regional Category Manager for Hull Performance της WESCA Jotun και Oskar Levander, Vice President of Strategy & Business Development, Integration & Energy της Kongsberg Maritime. Την εκδήλωση αλλά και το πάνελ που ακολούθησε, συντόνισε ο κ. Γιώργος Τεριακίδης, Area Manager για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα της DNV Maritime.

Ο κ. Ιάσονας Στεφανάτος της DNV Maritime παρουσίασε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την απανθρακοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας, εστιάστηκε στις διαθέσιμες λύσεις και καύσιμα που εξετάζονται διεθνώς, ενώ τόνισε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των εναλλακτικών καυσίμων επισημαίνοντας πως δεν φαίνεται να υπάρχουν καθολικές λύσεις, που να είναι εξίσου αποτελεσματικές για όλους τους τύπους και τα μεγέθη πλοίων.

Ο κ. Tom H Evensen της WESCA Jotun, εστιάστηκε με τη σειρά του στη συμβολή των ναυτιλιακών χρωμάτων στον περιορισμό της φθοράς των πλοίων και στην βελτίωση της αποδοτικότητας τους, καθώς και στην αφοσίωση της Jotun για φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και τεχνολογίες.

Ο κ. Oskar Levander της Kongsberg Maritime αναφέρθηκε στις επικρατέστερες μεθόδους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλιακή βιομηχανία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που θα κληθούν να παίξουν, τόσο οι αναδυόμενες τεχνολογίες -που μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κλάδου- όσο και ο ανθρώπινος παράγοντας, μέσω της εκπαίδευσής του. Ο κ. Levander παρουσίασε μάλιστα εναλλακτικά σενάρια ναυπήγησης νέων και διαφορετικών μεταξύ τους πλοίων, τα οποία φαίνεται να αξιοποιούν τελείως διαφορετικές τεχνολογίες και καύσιμα, γεγονός που όπως ο ίδιος ανέφερε είναι εμφανές και από το τρέχον orderbook.