Το Αμερικανικό πετρέλαιο «πόλος έλξης» για τις ασιατικές αγορές

Το Αμερικανικό πετρέλαιο «πόλος έλξης» για τις ασιατικές αγορές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Τα ασιατικά διυλιστήρια έχουν παραγγείλει τεράστιες ποσότητες αμερικανικού αργού να μεταφερθούν τον Αύγουστο, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 1,5 έως 1,9 εκατ. βαρέλια αμερικανικού πετρελαίου ημερησίως θα μεταφερθούν προς την Ασία τον επόμενο μήνα, δήλωσαν έμποροι στο traders. Υπό το πρίσμα αυτό, η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, έχει αυξήσει τις εισαγωγές της σε αμερικανικό πετρέλαιο, φέτος, λόγω των ευνοϊκών τιμών και της ισχυρής ζήτησης διύλισης.

Την ίδια ώρα, η κινεζική ζήτηση για βραζιλιάνικο πετρέλαιο το γ’ τρίμηνο του 2023 σημειώνει σημαντική άνοδο, καθώς η μεταφορά πετρελαίου από την Αμερική είναι πιο οικονομική για τους Ασιάτες αγοραστές, συγκριτικά με εκείνη του αργού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές αργού της Κίνας από τις ΗΠΑ έφτασαν τους 3,05 εκατ. τόνους τον Ιούνιο, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία.

Τέλος, το κόστος ναύλωσης ενός VLCC από τις ΗΠΑ προς την Κίνα ανήλθε σε 7,4 εκατ. δολάρια, την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφοντας μείωση 2,8 εκατ. δολαρίων, σε σχέση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της ναυλομεσιτικής Simpson Spence Young για το Refinitiv Eikon.