Μια ιδιαιτέρως σημαντική συμφωνία που θα αναδιαμορφώσει το πρόσωπο των διεθνών ροών από τη Νότια Ασία προς τη Μέση Ανατολή και κατόπιν προς την Μεσόγειο και την ΕΕ υπογράφηκε πριν από μερικές ημέρες στο πλαίσιο της G20 που διεξήχθη στο Νέο Δελχί.
Η συμφωνία αναβαθμίζει σημαντικά τον ρόλο της Ινδίας στην διεθνή θαλάσσια εφοδιαστική αλυσίδα, δίνοντας την δυνατότητα στις χώρες που την συνυπέγραψαν αλλά και όσες διαπερνούν τον νοητό άξονα εμπορίου που δημιουργείται να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους στις ροές διεθνούς εμπορίου.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία που συνοπογράφηκε από ΕΕ, Ινδία, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, ΗΠΑ και τους υπόλοιπους εταίρους της G20, δίνει την δυνατότητα ενός εναλλακτικού θαλάσσιου πόλου εμπορίου στο υπάρχον πλάνο της Κίνας (γνωστό και ως Belt & Road Initiative), ενώνοντας λιμάνια σε δύο ηπείρους και οδηγώντας σε μια άμβλυνση των όσων εντάσεων υπάρχουν και στην περιοχή της Μ. Ανατολής μέσω του εμπορίου.
Η νέα διεθνής ροή που δημιουργείται ξεκινά από την Ινδία και τους λιμένες της Νότιας Ασίας, ενώνει τις χώρες της Μέσης Ανατολής δια λιμένος, αλλά και σιδηροδρομικώς και συνεχίζει μέσω των χωρών του Κόλπου προς την Ευρώπη, δια μέσου Ελλάδας και Ιταλίας και από εκεί προς την υπόλοιπη ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ. Σκοπός της πρωτοβουλίας που ονομάζεται India-Middle East – Europe Economic Corridor (ΙΜΕC), είναι όχι μόνο η δημιουργία συνδεσιμότητας μέσω χωρών που τώρα συνεργάζονταν αποσπασματικά, αλλά και η μείωση των χρόνων μεταφοράς δια θαλάσσης προς όφελος των τελικών αποθετών.
Το μνημόνιο προβλέπει ο IMEC να αποτελείται από δύο ξεχωριστούς διαδρόμους: έναν ανατολικό που θα συνδέει την Ινδία με τον Αραβικό Κόλπο, και έναν βόρειο που θα συνδέει τον Αραβικό Κόλπο με την Ευρώπη. Στόχος είναι και κατά μήκος της σιδηροδρομικής διαδρομής που περιλαμβάνει ο IMEC να αναπτυχθούν γραμμές για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων, καθώς και αγωγός υδρογόνου προς ηλεκτροπαραγωγή.