Παραμένει πρώτος λιμένας στον κόσμο η Σιγκαπούρη – στη θέση 8 του διεθνούς δείκτη ο Πειραιάς

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Σιγκαπούρη κατατάσσεται και για την τρέχουσα χρονιά ως το κορυφαίο ναυτιλιακό κέντρο στον διεθνή δείκτη Xinhua-Baltic International Shipping Center Development Index (ISCDI). Να σημειωθεί ότι το λιμάνι της Σιγκαπούρης διατηρεί την πρώτη θέση για δέκατη συνεχή χρονιά.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από κοινού από το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και τον παγκόσμιο προμηθευτή θαλάσσιων δεδομένων Baltic Exchange, κατατάσσει τη Σιγκαπούρη ως το κορυφαίο ναυτιλιακό κέντρο στον κόσμο, ακολουθούμενη από το Λονδίνο και τη Σαγκάη.

Η Σιγκαπούρη έλαβε 95,32 βαθμούς (με άριστα το 100), ενώ η το δίκτυο λιμενικης υποστήριξης του Λονδίνου έλαβε 83,35 βαθμούς και η πόλη-λιμάνι της Σαγκάης 81,58 βαθμούς.

Η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην κορυφή του Δείκτη από τότε που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία. Η θέση της έχει διατηρηθεί ως αποτέλεσμα του νικηφόρου μείγματος στρατηγικής θέσης, παγκόσμιου οράματος και ανεπτυγμένου οικοσυστήματος ικανών παγκόσμιων θαλάσσιων υπηρεσιών και ισχυρής διακυβέρνησης.

Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια επίσης, το Λονδίνο και η Σαγκάη κατέχουν σταθερά τη δεύτερη και τρίτη θέση του Δείκτη.

Υπήρξε ελάχιστη αλλαγή στο top 10, με το Χονγκ Κονγκ, το Ντουμπάι, το Ρότερνταμ και το Αμβούργο να καταλαμβάνουν την τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη θέση, αντίστοιχα.

Επιπλέον, η εμπορική πρωτεύουσα της Νέας Υόρκης και το λιμάνι της στο Νιου Τζέρσεϊ υποχώρησαν δύο θέσεις από την όγδοη στη δέκατη φέτος, ενώ ο Πειραιάς ανέβηκε κατά μία θέση. Ο Ningbo-Zhoushan, ένας νέος λιμένας στον διεθνή δείκτη, κατατάσσεται ένατος. Η θέση της κινεζικής πόλης στην πρώτη δεκάδα οφείλεται κυρίως στην κατάστασή της ως το πιο πολυσύχναστο λιμάνι στον κόσμο από άποψη χωρητικότητας φορτίου.

Για την διαμόρφωση του διεθνούς δείκτη top 10 βαθμολογήθηκαν συνολικά 43 θαλάσσιες τοποθεσίες, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες βέλτιστου λιμένα όπως: η διεκπεραίωση φορτίου, ο αριθμός γερανών, το μήκος αγκυροβόλησης εμπορευματοκιβωτίων και το βύθισμα του λιμένα.