Η ανάπτυξη του Λιμένα Αλεξανδρούπολης ανοίγει την ‘όρεξη’ για αποθηκευτικούς χώρους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η συνεχής αναβάθμιση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, δημιουργεί κινητικότητα και στον τομέα των beyond the port activities. Ήδη στην αγορά φημολογείται ότι τόσο η HIG, όσο και η COSCO αναζητούν αποθηκευτικούς χώρους πέριξ του λιμένα για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, ωστόσο πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι θα είναι δύσκολη αυτού του είδους η ανάπτυξη.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι 3 αποθηκευτικοί χώροι που υπάρχουν στο λιμάνι δημιουργήθηκαν το 1870 από την Εταιρεία (τότε) Ανατολικών Σιδηροδρόμων, για χρήσεις που αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται. Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα στις Αποθήκες του Λιμανιού στεγάστηκαν υπηρεσίες του Τελωνείου Αλεξανδρούπολης, της Γεωργικής Υπηρεσίας Έβρου και του Γενικού Χημείου του Κράτους. Σήμερα μόνο ένα κτίριο χρησιμοποιείται από το Τελωνείο, ενώ οι υπόλοιπες Αποθήκες του Λιμανιού έχουν υποστεί σοβαρές φθορές. Το συγκρότημα των τριών αποθηκών (στα ανατολικά) χαρακτηρίσθηκε διατηρητέο το 1997.

Τα έργα για την ενέργεια και ο σιδηρόδρομος

Η συνολική αναβάθμιση ωστόσο του λιμένα, προοιωνίζεται αναβάθμιση και της υπόλοιπης περιοχής, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε ανάπτυξη των beyond the port activities (logistics, 4pl κ.λπ.).

Στην Αλεξανδρούποληδρομολογούνται πολύ σημαντικά έργα, ένα από αυτά είναι οι δύο σχεδιαζόμενοι πλωτοί σταθμοί υποδοχής LNG, συνολικής χωρητικότητας 11 δισ. κ.μ, με στόχο να μεταφέρουν μέσα από αγωγούς του «Κάθετου Διαδρόμου», το φυσικό αέριο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Το άλλο έργο αφορά την αφετηρία ενός χερσαίου και σιδηροδρομικού άξονα Νότου – Βορρά, πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων, που θα ξεκινά από το Αιγαίο και θα καταλήγει στην Ουκρανία.

Τα έργα στο Λιμάνι

Μόλις πριν από μερικούς μήνες άλλωστε, την υλοποίηση έργων ύψους 23 εκατ. ευρώ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή προκειμένου ο λιμένας, ο οποίος πρόσφατα εντάχθηκε στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, ώστε να αναδειχθεί σε κορυφαίο εφοδιαστικό-μεταφορικό κρίκο όχι μόνο της ελληνικής, αλλά κυρίως της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αυτά αφορούν στην εκβάθυνση της λιμενολεκάνης του λιμένα για να υποδέχεται μεγαλύτερα πλοία στο νέο ΣΕΜΠΟ, την οδική σύνδεση των λιμενικών εγκαταστάσεων με την Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης και κατ’ επέκταση με την Εγνατία Οδό και διάφορες άλλες βελτιωτικές παρεμβάσεις.