Με εξαιρετική επιτυχία και ένα μεγάλο «Ναι» στον εθελοντισμό σε θάλασσες και ακτές διεξήχθη η ημερίδα της SOLEC στον Πειραιά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 5 λεπτά

Η σημασία της οργανωμένης εθελοντικής συμμετοχής των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης δραστηριότητας σε θάλασσες και ακτές αναδείχθηκε με εξαιρετική επιτυχία στην επίκαιρη ημερίδα με θέμα «Ενεργοί πολίτες σε θάλασσες και ακτές: προστατεύοντας το περιβάλλον και τον άνθρωπο», που διοργάνωσε στον Πειραιά η Solutions of Economy στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της εταιρείας για την ανάδειξη επίκαιρων κοινωνικών ζητημάτων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε αυτά.

 

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισε εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο κ. Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού́ Περιβάλλοντος και Υδάτων, ο οποίος στην περιεκτική του ομιλία αναφέρθηκε στις οργανωμένες κυβερνητικές δράσεις και πρωτοβουλίες για το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον και τόνισε την σημασία του εθελοντισμού των πολιτών σε συνεργασία με τις επίσημες αρχές για την προστασία τους.

 

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες εκπροσώπους φορέων, επιχειρήσεων αλλά και απλούς πολίτες, οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΠ, ο κ. Χρήστος Λιάτσος, Πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΥΛΟΣ-Πρωτόκολλο Ευθύνης Προστασίας και Ασφάλειας Πολιτών και Περιβάλλοντος» που είχε θέσει υπό την αιγίδα του την ημερίδα, αναφέρθηκε στις δράσεις του σωματείου για την ενημέρωση του κοινού και την συμβολή με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, με οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας για το δημόσιο συμφέρον.

 

Πρώτη μεταξύ αυτών ανέφερε την σύσταση Ομάδων Ελληνικής Επικουρικής Ακτοφυλακής με μέλη του σωματείου τα οποία έχουν εγγραφεί στο μητρώο εθελοντών στα αντίστοιχα Λιμεναρχεία. Οι ομάδες αυτές, όπως εξήγησε, δρουν επικουρικά με τις επίσημες αρχές σε θέματα επίβλεψης και προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, έρευνας και διάσωσης και εκτάκτων αναγκών.

 

«Για την καλύτερη μάλιστα εκπαίδευση των εθελοντών στο ειδικό αντικείμενο που καταπιάνονται», πρόσθεσε, «έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες για την ίδρυση της Ακαδημίας Ελληνικής Επικουρικής Ακτοφυλακής, όπου η εκπαίδευση των εθελοντών θα γίνεται από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων, ο οποίος θα έχει και την διαχείριση των Ομάδων Ελληνικής Επικουρικής Ακτοφυλακής σε όλη την επικράτεια», στοιχείο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα στην δική του ομιλία και ο κ. Αλέξανδρος Παλατιανός, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων, δίνοντας παράλληλα το στίγμα του πως ένας εκπαιδευμένος εθελοντής μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Ο κ. Λιάτσος, στη συνέχεια, παρουσίασε συνοπτικά και μία ακόμα σημαντική καινοτομία για τη προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος γενικά και του θαλασσίου ειδικότερα, τα καινοτόμα «Πλωτά Συστήματα Παραγωγής Ενέργειας από τη Θάλασσα» («Sea-Nrg Systems»), συστήματα ΑΠΕ που έχουν την δυνατότητα συνεχούς παραγωγής ενέργειας, 24 ώρες το 24-ωρο, χωρίς κατανάλωση καυσίμων και χωρίς την χρήση μπαταριών, με μηδενική εκπομπή ρύπων, και με ειδική καινοτόμο μεθοδολογία κατασκευής η οποία θα αξιοποιηθεί στο άμεσο μέλλον και για την κατασκευή πλωτών μέσων-σκαφών για τον εξοπλισμό των Ομάδων Ελληνικής Επικουρικής Ακτοφυλακής.

 

Στις εργασίες της ημερίδας, μέσα από ομιλίες και συζητήσεις με την συμμετοχή ειδικών από την επιστημονική κοινότητα, επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται μέσα και γύρω από την θάλασσα, και εκπροσώπων φορέων με σημαντική εθελοντική δράση, αναδείχθηκε η αξία του οργανωμένου εθελοντισμού, ως έκφρασης της Κοινωνίας των Πολιτών, ο οποίος αποκτά όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση στις μέρες μας, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και μεταξύ επιχειρήσεων και άλλων φορέων και σχημάτων κοινωνικής δραστηριότητας.

 

«Η θάλασσα και οι ακτές αποτελούν ένα μέρος του ευρύτερου υδάτινου οικοσυστήματος» επισήμανε στην εμπεριστατωμένη ομιλία του ο Δρ. Διονύσης Μαρίνος, στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Υδάτων του ΥΠΕΝ στο Τμήμα Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας-Λειψυδρίας & Διαχείρισης της Ζήτησης, αναφέροντας αποτελέσματα σχετικών ερευνών στις ελληνικές θάλασσες και τονίζοντας μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα πιλοτικών πρωτοβουλιών τις πολλές και σημαντικές δυνατότητες θαλάσσιου και παραθαλάσσιου εθελοντισμού.

 

Ακολούθησε συζήτηση με την συμμετοχή εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας που δραστηριοποιείται στην θάλασσα και γύρω από αυτή, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Νίκος Μαυρίκος, Πρόεδρος, Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων – Εξαγωγέων, Χαρά Χουρδάκη, Εμπορική Διευθύντρια, Megatugs Salvage & Towage, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών, Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων, και Αλεξάνδρα Γκανά, Μέλος ΔΣ, Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων. Οι συνομιλητές αναφέρθηκαν με παραδείγματα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην ανάγκη προστασίας παράκτιου και θαλασσίου περιβάλλοντος, στη σημασία της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας μέσα σε αυτό και στο πλήρες διεθνές, ευρωπαϊκο και εθνικό θεσμικό πλαίσιο που την διέπει, καθώς και, μέσα από καλές πρακτικές, στη σημασία της εθελοντικής συμμετοχής των πολιτών για την αμεσότητα πληροφόρησης και παρέμβασης ειδικά σε περιπτώσεις ρύπανσης, με αποτέλεσμα την ταχύτερη πρόληψη και θεραπεία.

Ακολούθησαν στο βήμα εκπρόσωποι δύο σημαντικών εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις δράσεις τους και στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουν τον εθελοντισμό και συνεργάζονται αρμονικά με τις επίσημες κρατικές αρχές: από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος του κ. Κωνσταντίνος Τάτσης και η Έφορος Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος κα Αθηνά Τσεκούρα, ενώ από την Safe Water Sports η κα Ελίζα Καραμπετιάν – Νικοτιάν, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων & διαφήμισης.

 

Οι εργασίες της ημερίδας έκλεισαν με δύο σημαντικές παρουσιάσεις για την σημασία του οργανωμένου εθελοντισμού στην έκτακτη ανάγκη αλλά και το ηθικό και νομικό πλαίσιο της εθελοντικής συμμετοχής των πολιτών στις δραστηριότητες τις σχετικές με θάλασσες και ακτές, τις οποίες έκαναν oι κ.κ. Γεώργιος Καλογεράκης, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ., Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, και Νίκος Γερασίμου, Δικηγόρος Πειραιά (LL.M.), Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ναυτικού Δικαίου και Νομικός Σύμβουλος της HELMEPA, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του «ΔΙΑΥΛΟΣ». Τον συντονισμό της ημερίδας και των συζητήσεων έκανε ο κ. Ιωάννης Τριανταφύλλου, Διευθύνων Σύμβουλος, ΤοΑΤΟΜΟ Ltd., ενώ ακολούθησε ελεύθερη συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων.

 

Την ημερίδα τίμησαν με χαιρετισμό και την συμμετοχή τους, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά δια του Υπεύθυνου ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων κ. Ν. Μαυρίκου, ο Δήμος Πειραιά δια του αντιδημάρχου κ. Δημήτρη Καρύδη και της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Πολιτισμού κας Ειρήνης Στ. Νταϊφά, CEO Daifas Maritime Corporation και Γενική Γραμματέας της HELMEPA , η Μητρόπολη Πειραιά δια του πατρός Αυγουστίνου, εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, κ. Σεραφείμ, και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δια του Αρχιπλοιάρχου ΛΣ κ. Γεωργίου Μαραγκού, Διευθυντή της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος.