Στο υπ. Ναυτιλίας οι Επιχειρήσεις Επιβατηγού Ναυτιλίας για την πράσινη ναυτιλία και τα μέτρα ‘Fitfor55’

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ, Διονύση Θεοδωράτο, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συναντήθηκε λίγο πριν από την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στο γραφείο του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, παρουσία του υφυπουργού Ιωάννης Παππά και του γενικού γραμματέα Λιμένων Ευάγγελου Κυριαζόπουλος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των νέων μέτρων εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών, στο πλαίσιο του “Fitfor 55” για τον κλάδο της Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Αναλύθηκαν εκτενώς θέματα που απασχολούν τον κλάδο της ακτοπλοΐας, με ιδιαίτερη μνεία στην πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας και την ενδυνάμωση της νησιωτικότητας, του ακτοπλοϊκού δικτύου μεταφορών, της συνοχής και της γεωγραφικής συνέχειας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, «η ακτοπλοΐα αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ναυτιλίας, καθόσον, μέσω αυτής, μετακινούνται εκατομμύρια επιβάτες». Παράλληλα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει συνεχής και ενεργής συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη διαχείριση των συνεχόμενων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος.

Από την πλευρά των ακτοπλοϊκών εταιρειών, στο επίκεντρο τέθηκαν οι πράσινες επενδύσεις της επιβατηγού ναυτιλίας, τα θέματα της ενδυνάμωσης και της άμεσης συνεισφοράς της Πολιτείας στα μέτρα στήριξης της νησιωτικότητας, της επίλυσης των πολυετών θεσμικών αιτημάτων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, της βελτίωσης των θεσμικών δημοσιονομικών όρων και προϋποθέσεων της βιωσιμότητας των ακτοπλοϊκών εταιρειών, της λιμενικής διακυβέρνησης, της επιχορήγησης και της προσέλκυσης κεφαλαίων για την αναγκαία ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου και της επίτευξης της «πράσινης» μετάβασης της ελληνικής Επιβατηγού Ναυτιλίας, με πλοία νεότερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Ο Σύνδεσμος, μέσω του προεδρείου, δεσμεύθηκε προς τον υπουργό ότι θα σταθεί αρωγός στο κυβερνητικό έργο, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια και συνεργασία με τεκμηριωμένο και επιστημονικό τρόπο, για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των νησιών και των νησιωτών, προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης, της συνοχής, της γεωγραφικής συνέχειας και της οικονομίας της χώρας.