Και η Danish Ship Finance “προβληματίζεται” για την αποτελεσματικότητα του δείκτη CII του ΙΜΟ για την απανθρακοποίηση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ανακοίνωση σχετικά με τον δείκτη Έντασης Άνθρακα CII του ΙΜΟ για τα πλοία που ενεργοποιήθηκε εφέτος, εξέδωσε η Danish Ship Finance (DSF), σύμφωνα με την οποία ο δείκτης αυτός είναι ένας «αποτυχημένος μηχανισμός αγοράς» που θα πρέπει να αντικατασταθεί από έναν δείκτη ταξιδιών που θα δώσει στους αποστολείς μεγαλύτερη διαφάνεια.

Σε πρόσφατη ενημέρωση Τύπου, ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ Kitack Lim δήλωσε δημοσίως ότι η συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων θα ενισχυθεί με στρογγυλά τραπέζια για να συζητηθεί η μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής του ΙΜΟ, αναφορικά με την απανθρακοποίηση στις θαλάσσιες μεταφορές.

Ένα από τα βασικά στοιχεία των σχεδίων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του ΙΜΟ παραμένει το CII, αλλά αυτό το μέτρο έχει επικριθεί έντονα ως εσφαλμένος κανονισμός από πολλούς παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένου του DSF, αν και ο Λιμ επεσήμανε ότι η αναθεώρηση του CII αναμένεται το 2026 και όχι πριν.

«Ο ΙΜΟ έχει εισαγάγει ένα πλαίσιο που στοχεύει στην παροχή διαφάνειας και συγκριτικής αξιολόγησης, αλλά ο Δείκτης Έντασης Άνθρακα (CII) αποτυγχάνει να παράγει περιβαλλοντικά κριτήρια αναφοράς που επιτρέπουν τη σύγκριση των λειτουργιών των πλοίων με βάση τα μήλα με τα μήλα. Πάρτε για παράδειγμα την απόδοση του τερματικού. Σύμφωνα με το πλαίσιο CII, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος από τις λειτουργίες των τερματικών συγκρίνεται μεταξύ περιοχών αντί να συγκριθεί η απόδοση μεταξύ ομοτίμων», δήλωσε η DSF στην τελευταία της έκθεση αγοράς που δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την DSF, ένας δείκτης ταξιδιού θα παρείχε καλύτερη ορατότητα στους αποστολείς της κατανάλωσης ενέργειας και θα τους επιτρέψει να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με την καταλληλότητα των πλοίων όσον αφορά την αντιμετώπιση των εκπομπών Πεδίου 3 των αποστολέων, επιτρέποντας έτσι τη λήψη μειώσεων.