Νέα έκθεση του Κοινοβουλίου προειδοποιεί για τους κινδύνους της αυξανόμενης κινεζικής επιρροής σε υποδομές ζωτικής σημασίας και ζητά την ανάληψη δράσης για τη μείωση των τρωτών σημείων.
Το κείμενο το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο φέρεται να εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα, μέσω της λεγόμενης στρατηγικής για τη συγχώνευση του στρατιωτικού και μη στρατιωτικού τομέα, αποκτά όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση και ασκεί επιρροή σε ευρωπαϊκές υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως οι υποδομές μεταφορών και τα λιμάνια, τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, τα σπάνια μέταλλα και τα υποθαλάσσια καλώδια.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η στρατηγική της Κίνας εργαλειοποιεί όλα τα επίπεδα κρατικής και εμπορικής δύναμης για την ενίσχυση και υποστήριξη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της ένοπλης πτέρυγάς του, του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Το κείμενο υπογραμμίζει επίσης ότι η στρατηγική της Κίνας στοχεύει στη μεταφορά τεχνολογίας, με στόχο την αύξηση της επιρροής του Πεκίνου σε ξένες χώρες και την υπονόμευση των γεωπολιτικών του αντιπάλων.
Το σχέδιο έκθεσης είναι διαθέσιμο εδώ.
Μετά την σχετική συζήτηση χθες Τρίτη, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν επίσης σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τα λιμάνια, το οποίο αναφέρει ότι η ξένη επιρροή στα ευρωπαϊκά λιμάνια θα πρέπει να περιοριστεί. Καλεί ακόμη την Επιτροπή και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αξιολογήσουν άμεσα τον κίνδυνο επιρροής της Κίνας και άλλων χωρών εκτός ΕΕ στις θαλάσσιες υποδομές, καθώς και τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην εργασία και στο περιβάλλον. Το κείμενο ζητά υποχρεωτικό έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την παρεμπόδιση ύποπτων επενδύσεων σε υποδομές ζωτικής σημασίας.