Με τη συμμετοχή 43 Κρατών-Μελών της Ευρωμεσογειακής λεκάνης και στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και του διαλόγου μέσω συγκεκριμένων έργων και πρωτοβουλιών για την βιώσιμη ανάπτυξη ολοκληρώθηκε το «2ο Συνέδριο Ενδιαφερόμενων Φορέων στη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία».
Μήνυμα Στυλιανίδη
Τις δυνατότητες της Μεσογείου για δυναμική ανάπτυξη και ανάδειξη καλών πρακτικών που θα συμβάλουν στην προώθηση της “Γαλάζιας Οικονομίας” επισήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης κατά την ομιλία του στο 2ο Συνέδριο Ενδιαφερόμενων Φορέων στη Βιώσιμη “Γαλάζια Οικονομία”. Όπως τόνισε, προς τον σκοπό αυτό, μπορεί να δοθεί έμφαση σε τομείς όπως: η Θαλάσσια Διακυβέρνηση, η Βιώσιμη Αλιεία, τα Βιώσιμα και Ουδέτερα Κλιματικά Λιμάνια και Θαλάσσιες Μεταφορές, ο Θαλάσσιος και Παράκτιος Τουρισμός, αλλά και οι Θαλάσσιες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μεταξύ άλλων. Και πρόσθεσε: «Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης συνολικά, σε συνδυασμό με τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις οικονομίες μας, απαιτούν, οι πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε να είναι ρεαλιστικές και να λαμβάνουν υπόψη, με έντονο και εξειδικευμένο τρόπο, τον παράγοντα περιβάλλον».
Ο κ. Στυλιανίδης ανέδειξε στη συνέχεια δύο σημαντικές πτυχές που αποτελούν για το Υπουργείο «τις κρίσιμες και βασικές προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσα από συνεργασίες: πρώτον, την ενσωμάτωση της “ανθεκτικότητας” και δεύτερον, τον ρόλο του “ανθρώπινου παράγοντα”. Και σημείωσε: «Ταυτόχρονα, η μετάβαση σε ένα καλύτερο και αποδοτικότερο φυσικό και οικονομικό περιβάλλον, επιβάλλει την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών στη “Γαλάζια Οικονομία”. Αυτές σχετίζονται με την ενέργεια και την απανθρακοποίηση, με τη χρήση καθαρότερων τεχνολογιών, αλλά και με περισσότερες και ποιοτικότερες “πράσινες” θέσεις εργασίας σε “γαλάζια” επαγγέλματα».
Μιλώντας προς τους παρευρισκόμενους στο Συνέδριο, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη και πιστή στις δεσμεύσεις της. «Προχωρούμε δυναμικά, στηρίζοντας καινοτόμες προσεγγίσεις, όπως την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με νέα “πράσινα” πλοία, το “πρασίνισμα” των λιμανιών μας, αλλά και τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και την προστασία των θαλασσίων οικοσυστημάτων», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Επισήμανε ότι η αναβάθμιση της γνώσης για τη “Γαλάζια Οικονομία” αλλά και η θωράκιση του θαλασσίου περιβάλλοντος αποτελούν κοινό στόχο για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν οι κοινότητές μας, προάγοντας την πρόοδο και την ευημερία.
Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στις σημαντικές δραστηριότητες του Ιδρύματος, οι οποίες έχουν κοινό προσανατολισμό με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την γαλάζια οικονομία. «Το Ίδρυμα Ευγενίδου αποτελεί στρατηγικό εταίρο του Ελληνικού Κράτους στη ναυτική εκπαίδευση και σε άλλα ναυτιλιακά θέματα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και σχεδιάζοντας τις νέες κατευθύνσεις που χρειάζεται η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία. Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες του Ιδρύματος συμβάλλουν στη στροφή των νέων Ελλήνων προς τα τεχνικά εφαρμοσμένα επαγγέλματα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκουν εφαρμογή στη γαλάζια οικονομία».
Ο κ. Ευγενίδης πρόσθεσε επίσης, ότι «στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Ευγενίδου έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την προώθηση της γαλάζιας οικονομίας, ιδιαίτερα στην εφαρμογή της στις νησιωτικές περιοχές της χώρα. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει την ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και τη διευκόλυνση της διάδοσης νέων ιδεών και μεθόδων στους τομείς της γαλάζιας οικονομίας, που περιλαμβάνουν τη ναυτιλία, τις θαλάσσιες μεταφορές, τις λιμενικές δραστηριότητες, τη ναυπηγική, τον παράκτιο τουρισμό, τις θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο μια βιώσιμη και ανθεκτική γαλάζια οικονομία, στην οποία η προστασία του περιβάλλοντος θα συμβαδίζει με τις οικονομικές δραστηριότητες» και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του με την προτροπή οι εργασίες του συνεδρίου να έχουν ως αποτέλεσμα να αποσυνδέσουν την έννοια της νησιωτικότητας με την απομόνωση.
Το διήμερο συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μαζί με τον Διακυβερνητικό Οργανισμό «Ένωση για τη Μεσόγειο» (Union for the Mediterranean – UfM) και τη Γενική Διεύθυνση Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας (DG MARE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ίδρυμα Ευγενίδου.