Η πριμοδότηση πράσινων επενδύσεων βασικός άξονας της αναμόρφωσης του Αναπτυξιακού νόμου – Έμφαση σε Ναυπηγεία & Ναυτιλία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την εισαγωγή νέων κριτηρίων για την εισαγωγή στον Αναπτυξιακό νόμο σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης με έμφαση στη μοριοδότηση πράσινων επενδύσεων.

Όπως σχολιάζουν  στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, «παραμένει στόχος να καταστεί ο Αναπτυξιακός νόμος χρήσιμο εργαλείο για την επαναβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι άξονες πάνω στους οποίους σχεδιάζεται ένα «λίφτινγκ» στον Αναπτυξιακό νόμο αφορούν στην υποστήριξη της πράσινης μετάβασης, στην μεταποίηση στρατηγικών και κρίσιμων πρώτων υλών, στα ναυπηγεία και στη βιομηχανία παραγωγής εξοπλισμού πλοίων και οχημάτων, στη μεταποίηση τροφίμων και στην κλωστοϋφαντουργία.

Οι επενδύσεις για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, από την ενέργεια και τη γεωργία έως τον τουρισμό και τη ναυτιλία αποτελούν προτεραιότητα για την επιχειρηματική κοινότητα προκειμένου να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, «η εισαγωγή καινούργιων, δίκαιων και αντικειμενικών κριτηρίων με στόχευση στην υιοθέτηση υψηλών ESG προϋποθέσεων και την κινητροδότηση των συγχωνεύσεων επιχειρήσεων αποτελούν βασικό προσανατολισμό».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κρίσιμοι τομείς που σχεδιάζεται να δοθεί έμφαση στο μέλλον με την πριμοδότησή τους στον Αναπτυξιακό νόμο είναι – σε ό,τι αφορά στον τομέα παραγωγής – για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης: η παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, η παραγωγή φωτοβολταϊκών πλαισίων ή εξοπλισμού από τον οποίον συνίστανται, η παραγωγή ανεμογεννητριών ή εξοπλισμού από τον οποίον συνίστανται, η παραγωγή εξοπλισμού δέσμευσης άνθρακα, η παραγωγή προϊόντων μέσων τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα, η παραγωγή μηχανημάτων ανακύκλωσης και η παραγωγή πλαστικών πρώτων υλών μέσω τεχνολογίας χημικής ανακύκλωσης.