Κοινή ρότα ακτοπλόων και λιμανιών για τις πράσινες επενδύσεις και την ασφάλεια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μέσα σε ένα μήνα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας υπέγραψε το δεύτερο μνημόνιο συνεργασίας του, αυτή τη φορά με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος γύρω από τα κομβικά ζητήματα του χώρου: “πράσινες” υποδομές και ασφάλεια.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Σύνδεσμος μαζί με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς “έδωσαν” τα χέρια  με κοινό στόχο την χάραξη των επιμέρους δράσεων για την απανθρακοποίηση και την “πράσινη” μετάβαση του ακτοπλοϊκού τομέα προκειμένου να συμβάλλει στη διατήρηση και προώθηση της παγκόσμιας ηγετικής θέσης της χώρας μας στις πράσινες ναυτιλιακές τεχνολογίες, υπηρεσίες και λύσεις για την περαιτέρω τόνωση και τη δημιουργία σύγχρονων θέσεων εργασίας, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων.

To δεύτερο μνημόνιο συνεργασίας αφορούσε στην Ένωση Λιμένων Ελλάδος, με τους δύο φορείς να υπογράφουν κοινές δράσεις για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, της ασφάλειας και της λειτουργίας των λιμένων αλλά και τη συνεργασία τους για τη πράσινη μετάβαση των δύο κλάδων σε σχέση με τις μορφές ενέργειας που θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν.

Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΙΜΕ αλλά και Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε. Αθανάσιος Λιάγκος πρώτο μέλημα των ελληνικών λιμένων για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής είναι να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους, έτσι ώστε να γίνουν έξυπνα λιμάνια “smart ports”, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην κυβερνοασφάλεια. Οι ενέργειες αυτές αφορούν όλο το φάσμα της λειτουργίας των λιμένων, δηλαδή τόσο για τα φορτηγά πλοία, την κρουαζιέρα, την ακτοπλοΐα και την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.