Σημαντικές αποφάσεις στην 1η Σύνοδο της Κοινής Επιτροπής θαλασσίων Υποθέσεων Ελλάδος-Αιγύπτου. Συνδέονται λ. Βόλου & Αλεξάνδρειας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 29 Μαΐου, η πρώτη ημέρα των εργασιών της 1ης Συνόδου της Κοινής Επιτροπής Θαλασσίων Υποθέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου, στην Αλεξάνδρεια, με Συμπροέδρους τον Υποναύαρχο Reda Ismael – Πρόεδρο Τομέα Θαλασσίων Μεταφορών του Αιγυπτιακού Υπουργείου Μεταφορών και τον Δρ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο – Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και συμμετοχή μεταξύ άλλων και των κ.κ Απόστολου Καμαρινάκη, Γενικού Γραμματέα του Ε.Ε.ΣΥ.Μ, Υποναύαρχου Λ.Σ. (ε.α.), και Σωκράτη Αναγνώστου, Δντα Συμβούλου του ΟΛ Βόλου, Μέλους του Ε.Ε.ΣΥ.Μ, με στόχο την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας για την επίτευξη αμοιβαίου οφέλους στις θαλάσσιες μεταφορές των δύο χωρών.

Στην Ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν πέραν των προαναφερθέντων, και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού κ. Μύρων Φλουρής, ο Υποναύαρχος Λ.Σ. Χρήστος Κοντορουχάς, ο Διευθυντής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων κ. Ιωάννης Γιαννάκος, οι εκπρόσωποι διοίκησης των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και  Θεσσαλονίκης κ.κ. Παναγιώτης Τσώνης, Αθανάσιος Λιάγκος, ο Ακόλουθος Θαλασσίων Μεταφορών στην ΜΑ ΕΕ κ. Αντώνης Αβρανάς, οι συνεργάτες του Γενικού Γραμματέα Laura Guelsen και Βασιλική Θεοδωρακοπούλου, τα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Αρχηγείου Λ.Σ./ΕΛ.-ΑΚΤ, Ευαγγελία Κασελίμη και Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Φωτεινή Βερναρδάκη, η Γενική Εμπορική Διευθύντρια και Διευθύντρια Στρατηγικής Επικοινωνίας του ΟΛΘ Α.Ε. κα Θεοδώρα Ρήγα και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Marketing του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Θανάσης Καρλής.

Εκ μέρους της Αιγύπτου συμμετείχαν πέραν του προαναφερθέντος Υποναυάρχου Reda Ismael και οι Πρόεδροι των λιμένων Αλεξάνδρειας, Νταμιέττα και Πορτ Σαΐντ, Υποναύαρχοι Nihad Shaheen, Ahmed Hawash, Mohamed Ahmed αντιστοίχως, η Διευθύντρια Διμερών Συμφωνιών και Διεθνούς Συνεργασίας του Τομέα Θαλασσίων Μεταφορών κα Marwa Zeidan, η Αρχή για θέματα Θαλάσσιας Ασφάλειας εκπροσωπούμενης από τον Υποναύαρχο Hussein–Al–Jaziri, καθώς και εκπρόσωπος της Αραβικής Ακαδημίας για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και τις Θαλάσσιες Μεταφορές.

 

Μεταξύ άλλων:
Ι) Συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, στο πλαίσιο μνημονίων συνεργασίας που υπογράφηκαν στον λιμενικό τομέα, για τον καθορισμό οδικού χάρτη και για τη δημιουργία σύνδεσης με πλοία RO-RO και της εμπορικής συνδεσιμότητας μεταξύ ελληνικών και αιγυπτιακών λιμένων.
ΙΙ) Υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των λιμένων του Βόλου και της Αλεξάνδρειας, από τους κ.κ. Σωκράτη Αναγνώστου, Δντα Σύμβουλο του ΟΛ Βόλου και Υποναύαρχο Nihad Shaheen Ali Shaheen, Πρόεδρο του ΟΛ Αλεξανδρείας, για τη δημιουργία τακτικής ακτοπλοϊκής επιβατικής και εμπορευματικής σύνδεσης.

ΙΙ) Συμφωνήθηκε η θεσμοθέτηση διαύλου επικοινωνίας, με στόχο την προσέγγιση των ενδιαφερόμενων λιμένων και των αρμόδιων Υπουργείων των δύο χωρών, για την συζήτηση πεδίων αμοιβαίου ενδιαφέροντος στον λιμενικό τομέα και τη διευκόλυνση του θαλασσίου εμπορίου.
IV) Υιοθετήθηκε Αρχική Συμφωνία επί του Τελικού σχεδίου Τριμερούς Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των λιμένων Αιγύπτου (Αλεξάνδρεια, Πορτ Σαΐντ), Κύπρου (Λεμεσός) και Ελλάδας (Πειραιώς, Θεσσαλονίκης), που θα υπογραφεί σε Υπουργικό επίπεδο κατά την επόμενη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο, το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
V) Συμφωνήθηκε η εμβάθυνση συνεργασίας στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και αναψυχής, με καθιέρωση κοινού διαλόγου για ενθάρρυνση των γραμμών κρουαζιέρας σε διμερές (Ελλάδα – Αίγυπτος) και σε τριμερές επίπεδο (Ελλάδα-Αίγυπτος- Κύπρος).
VI) Συμφωνήθηκε να διερευνηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης των ναυτικών, μεταξύ των ναυτιλιακών διοικήσεων και ακαδημιών εκπαίδευσης και κατάρτισης των δύο χωρών.
VII) Επιβεβαιώθηκε η υφιστάμενη συνεργασία και η προσπάθεια συντονισμού θέσεων στα διεθνή ναυτιλιακά όργανα και ιδίως, στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO).