Τρίτος προορισμός στην Μεσόγειο για την κρουαζιέρα η Ελλάδα – Καθοριστικός ο ρόλος του Πειραιά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 1 λεπτό

Την τρίτη μεγαλύτερη χώρα – προορισμό κρουαζιέρας στη Μεσόγειο φαίνεται να κατακτά η χώρα μας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA).

Σημειώνεται ότι το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας, διακινήθηκαν σε διάφορους λιμενικούς προορισμούς της χώρας 7.003.150 επιβάτες με 5.230 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, έναντι 4.629.650 επιβατών το 2022 με 4.780 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

Πρωταρχικό ρόλο στην άνοδο αυτή διαδραματίζει το λιμάνι του Πειραιά, που αποτελεί ένα σημαντικό προορισμό για κρουαζιερόπλοια εντός της Μεσογείου, διαθέτοντας 11 θέσεις ταυτόχρονης πρόσδεσης (παραβολής) πλοίων και έχοντας τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των μεγαλύτερων πλοίων του είδους.

Για την εξυπηρέτηση των επιβατών εξωτερικού λειτουργούν τρεις Σταθμοί Επιβατών Εξωτερικού, στους οποίους λειτουργούν καταστήματα αφορολογήτων ειδών, Τουριστική Αστυνομία, Τελωνείο και άλλες απαραίτητες υπηρεσίες για τους επιβάτες.  Στους σταθμούς λειτουργεί υπαίθριο γκαράζ για τη στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων.

Η διακίνηση από τους χώρους πρόσδεσης προς τους Σταθμούς Επιβατών γίνεται δωρεάν με μεταφορικά μέσα που διαθέτει ο Οργανισμός.

Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί έναν πολύ σημαντικό και ελκυστικό προορισμό κρουαζιεροπλοίων στη Μεσόγειο, ενώ το τελευταίο διάστημα φημολογείται ότι θα προχωρήσει σε νέες συνεργασίες ακόμη και με το αεροδρόμιο ‘Ελ. Βενιζέλος’, με “πακέτα” εξυπηρέτησης ταξιδιωτών που θέλουν να συνδυάσουν το ταξίδι τους.
Η ΟΛΠ Α.Ε. επιδιώκει σταθερά την προσέλκυση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς στο χώρο της κρουαζιέρας η οποία είναι πολλαπλώς επωφελής για την εθνική οικονομία δημιουργώντας παράπλευρες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας το τουριστικό συνάλλαγμα.