Ναύλοι ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στην Ευρώπη: Η Ελλάδα σημειώνει αύξηση κατά 3,6%

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Με την άφιξη του καλοκαιριού, συνώνυμο των διακοπών και της απομάκρυνσης από τα πάντα, τα πλοία αποτελούν μια ελκυστική εναλλακτική λύση για τους ταξιδιώτες που αναζητούν ηρεμία και άνεση. Μακριά από τη φασαρία των συχνά πολυσύχναστων αεροδρομίων και σταθμών, οι ακτοπλοϊκές διελεύσεις προσφέρουν μια πιο χαλαρή ταξιδιωτική εμπειρία, επιτρέποντας στους επιβάτες να απολαύσουν το ταξίδι τους.

Με αυτό το σκεπτικό, η Vivanoda, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ειδικεύεται στην αναζήτηση ακτοπλοϊκών, λεωφορειακών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών εισιτηρίων, ανέλαβε μια φιλόδοξη μελέτη για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στην Ευρώπη. Στόχος: να αναλύσει τις διακυμάνσεις των ναύλων ανάλογα με διάφορα κριτήρια, όπως ο προορισμός, η απόσταση και η εποχικότητα.

Η μελέτη, η οποία ξεσκόνισε δεκάδες χιλιάδες ναύλους σε εκατοντάδες ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Ευρώπη, καθώς και διελεύσεις προς την Τουρκία και τις χώρες του Μαγκρέμπ (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία), αποσκοπεί στην παροχή μιας ολοκληρωμένης επισκόπησης του σημερινού τοπίου των ναύλων. Αυτή η αυστηρή ανάλυση επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις τιμές, αφήνοντας κατά μέρος παράγοντες όπως η ποιότητα των υπηρεσιών επί του πλοίου, οι διαφορές στους μισθούς του προσωπικού και οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ των χωρών.

Με την αναπαραγωγή των συνθηκών της μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2023, η έκδοση 2024 καθιστά δυνατή τη σύγκριση των τάσεων των τιμών από το ένα έτος στο άλλο, παρέχοντας στους ταξιδιώτες και τους επαγγελματίες του κλάδου πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις των ναύλων.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία που αναδεικνύονται από τη μελέτη αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

 • Οι ακτοπλοϊκές διελεύσεις προς Τυνησία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία και Σουηδία έχουν τον χαμηλότερο δείκτη τιμών.
 • Αντίθετα, οι ακτοπλοϊκές διελεύσεις προς την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μαρόκο έχουν τους υψηλότερους δείκτες τιμών.
 • Οι συνδέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και οι συνδέσεις μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας είναι αναλογικά οι ακριβότερες στην Ευρώπη.
 • Οι συνδέσεις μεταξύ Γερμανίας και Λιθουανίας ή Λετονίας είναι οι λιγότερο ακριβές σε σχέση με τη διανυόμενη απόσταση.
 • Όσο πιο σύντομη είναι η διέλευση, τόσο πιο ακριβή είναι.
 • Σε όλη την Ευρώπη, οι τιμές είναι κατά μέσο όρο υψηλότερες από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Είναι επίσης ελαφρώς υψηλότερες τα Σαββατοκύριακα.

Τι γίνεται με την Ελλάδα;

 • Η Ελλάδα είναι η 11η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη για να ταξιδέψει κανείς με πλοίο (όπως το 2023).
 • Ο δείκτης τιμών για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 3,6% σε σχέση με το 2023.
 • Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά (ιδίως το δρομολόγιο Χίος – Τσεσμέ) είναι μακράν τα πιο ακριβά, ενώ τα δρομολόγια προς την Ιταλία είναι τα φθηνότερα.
 • Η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα από τη Βενετία ή την Ανκόνα, καθώς και το δρομολόγιο μεταξύ Μυκόνου και Λήμνου είναι τα φθηνότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στη χώρα.
 • Οι τιμές των καθημερινών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά 11% τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι τιμές του Σαββατοκύριακου παρέμειναν σταθερές.

 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα και να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλα τα αποτελέσματα και τα γραφήματα της μελέτης, επισκεφθείτε αυτή τη σελίδα:

https://www.vivanoda.gr/study-ferry/ferry-prices-europe-el-gr.html