Το λιμάνι του Αμβούργου ‘επενδύει’ σε ηλεκτρικά οχήματα για τα εσωτερικά λιμενικά logistics – free of carbon

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Στις αρχές Ιουνίου, η Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) έθεσε σε λειτουργία τα πρώτα ηλεκτροκίνητα φορτηγά στην εσωτερική της εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων Container-Transport-Dienst GmbH (CTD). Αυτά τα φιλικά προς το περιβάλλον φορτηγά αποτελούν μέρος της στρατηγικής βιωσιμότητας της HHLA, η οποία επιδιώκει να επιταχύνει την απαλλαγή από τις ρυπογόνες αλυσίδες εφοδιαστικής και να παρέχει στους πελάτες περισσότερες πράσινες λύσεις μεταφορών.

Η CTD θα χρησιμοποιεί αρχικά τα νέα ηλεκτρικά φορτηγά για μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμβούργου και θα τα υποβάλλει σε εκτεταμένες δοκιμές. Ως μέρος αυτών των δοκιμών, θα συγκεντρωθούν δεδομένα για να παρέχουν στην HHLA σημαντικές πληροφορίες για πιθανές αγορές περαιτέρω ηλεκτρικών φορτηγών. Ειδικότερα, αυτό περιλαμβάνει δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματική χρήση των φορτηγών στο λιμάνι του Αμβούργου και την εκτέλεση των κύκλων φόρτισης.

Τα ηλεκτρικά φορτηγά Volvo FH, τα οποία πρόσφατα ανακηρύχθηκαν Φορτηγό της Χρονιάς 2024, χαρακτηρίζονται από την υψηλή ποιότητα και την αξιοπιστία τους ως επαγγελματικά οχήματα στις μεταφορές logistics. Διαθέτουν επίσης μεγάλη εμβέλεια, που τους επιτρέπει να καλύψουν απόσταση 260 έως 340 χιλιομέτρων όταν είναι πλήρως φορτωμένα. Τα φορτηγά είναι εξοπλισμένα με μπαταρία 540 kWh και μέγιστη χωρητικότητα φόρτισης 250 kWh. Αρχικά, θα χρεώνονται με χρήση της δημόσιας υποδομής χρέωσης.

Όπως δήλωσε σχετικά η Angela Titzrath, Διευθύνουσα Σύμβουλος της HHLA: «Οι φιλικές προς το περιβάλλον, οι διαδικασίες εξοικονόμησης πόρων και οι υπηρεσίες logistics αποτελούν βασικό πυλώνα της εταιρικής μας στρατηγικής, η οποία έχει εδραιωθεί σταθερά εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε θέσει τον φιλόδοξο στόχο της επίτευξης κλιματικά ουδέτερης παραγωγής σε ολόκληρο τον Όμιλο έως το 2040. Σε αυτήν την αναζήτηση, δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε καινοτόμες τεχνολογίες προκειμένου να μειώσουμε περαιτέρω τις εκπομπές άνθρακα, κάτι που ωφελεί επίσης τους πελάτες μας. Η κυκλοφορία των νέων ηλεκτρικών φορτηγών είναι ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την HHLA στον δρόμο προς ένα μέλλον πιο φιλικό προς το κλίμα.»

 

Ralph Frankenstein, Διευθύνων Σύμβουλος της CTD: «Ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε εκτενώς τα δύο ηλεκτρικά φορτηγά, επιτρέποντάς μας έτσι να προσφέρουμε στους πελάτες μας πράσινες λύσεις μεταφοράς. Ως εκ τούτου, συμβάλλουμε σημαντικά στη βιώσιμη επιμελητεία στο έτος της 50ης επετείου μας».

 

Για πολλά χρόνια, η HHLA εργάζεται για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της. Ηλεκτροκίνητοι γερανοί εμπορευματοκιβωτίων, αυτοματοποιημένα καθοδηγούμενα οχήματα και μονάδες τρακτέρ χρησιμοποιούνται ήδη στα τερματικά της στην Ευρώπη. Ως μέρος του συμπλέγματος Clean Port & Logistics, η HHLA εξετάζει επίσης τη χρήση εξοπλισμού υδρογόνου σε συνδυασμό με συνεργαζόμενες εταιρείες και συγκρίνει αυτόν τον εξοπλισμό με ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία.

Επιπλέον, η θυγατρική εταιρεία σιδηροδρόμων HHLA Metrans χρησιμοποιεί και δοκιμάζει ηλεκτρικά φορτηγά για μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων εδώ και δύο χρόνια. Από το 2022, αυτά τα ηλεκτρικά φορτηγά αποτελούν μέρος του φιλικού προς το περιβάλλον στόλου της Metrans, μαζί με ηλεκτρικές και υβριδικές ατμομηχανές και ηλεκτρικούς γερανούς σιδηροτροχιάς. Η Metrans επιδιώκει έτσι τον στόχο να προσφέρει στους πελάτες της πλήρως φιλικές προς το κλίμα μεταφορές από μία μόνο πηγή, με τον συνδυασμό πράσινων οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών να προσθέτει σημαντική αξία από αυτή την άποψη.