Δυτ. Αφρική: Από τις πιο επικίνδυνες θάλασσες του κόσμου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι θάλασσες γύρω από τη Δυτική Αφρική παραμένουν οι πιο επικίνδυνες για την ναυτιλία και τους ναυτικούς καθώς εκεί καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά απαγωγών ναυτιών από πειρατές, όπως αποκαλύπτει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ναυτικού Γραφείου (IMB).

Από τους 75 ναυτικούς που είχαν ληφθεί ως όμηροι επί του σκάφους ή απήχθησαν για λύτρα παγκοσμίως μέχρι στιγμής φέτος, οι 62 πιάστηκαν όμηροι, στον Κόλπο της Γουινέας .

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Κέντρο Πληροφόρησης για την Πειρατεία (IMB Piracy Reporting Centre -IMB PRC) κατέγραψε 78 περιστατικά απόπειρας πειρατείας και ένοπλης ληστείας κατά πλοίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, σε σύγκριση με 107 συμβάντα για την ίδια περίοδο του 2018. Συνολικά, σε 57 πλοία επιβιβάστηκαν με επιτυχία οι πειρατές, αντιπροσωπεύοντας το 73% όλων των επιθέσεων.

Οι πειρατές σκότωσαν ένα άτομο, πήραν 38 μέλη του πληρώματος ως ομήρους και απήγαγαν 37 επιπλέον ναυτικούς για λύτρα.

Η έκθεση του IMB αποκαλύπτει ότι το 73% όλων των απαγωγών στη θάλασσα και το 92% των ληφθέντων ομήρων πραγματοποιήθηκαν στον Κόλπο της Γουινέας. Οι ένοπλοι πειρατές σε αυτά τα ύδατα υψηλού κινδύνου απήγαγαν 27 μέλη του πληρώματος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 και 25 την ίδια περίοδο το 2018. Από τα εννέα πλοία που δέχθηκαν επιθέσεις με πυρά παγκοσμίως, τα οκτώ βρίσκονταν κοντά στις ακτές της Νιγηρίας, του κορυφαίου παραγωγού πετρελαίου της Αφρικής. Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 65 ναυτικά μίλια από την ακτή – πράγμα που σημαίνει ότι χαρακτηρίζονται ως πράξεις πειρατείας.

Υπάρχουν όμως κάποια ενθαρρυντικά σημάδια βελτίωσης. Το IMB PRC αναφέρει μια “ευπρόσδεκτη και αξιοσημείωτη μείωση” στις επιθέσεις στον Κόλπο της Γουινέας για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, καλώντας το πολεμικό ναυτικό της Νιγηρίας να ανταποκριθεί ενεργά και να αποστείλει περιπολικά σκάφη. Αν και αναγνωρίζει ότι πολλές επιθέσεις δεν αναφέρονται, το IMB κατέγραψε 21 πειρατικά περιστατικά γύρω από τη Νιγηρία μέχρι στιγμής το 2019, έναντι 31 στην ίδια περίοδο του 2018.