Διαστημικό ξενοδοχείο με τεχνητή βαρύτητα θα βρίσκεται σε τροχιά μέχρι το 2025!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Αν οι επίγειοι προορισμοί δεν είναι αρκετοί για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες σας, ένα ταξίδι σε διαστημικό ξενοδοχείο μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον σας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο σχεδιαστής του διαστημικού σταθμού Tim Alatorre, με την επωνυμία Von Braun αποκάλυψε πολλά στοιχεία που αναλύουν λεπτομερώς την κατασκευή ενός πραγματικού θέρετρου στο διάστημα.

Δημιουργημένο  από το Ίδρυμα Gateway, το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο στον κόσμο θα έχει βαρύτητα, μπαρ, φιλόξενους εσωτερικούς χώρους και πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες.

Αναμένεται ότι θα επισκέπτονται το σταθμό περίπου 100 τουρίστες την εβδομάδα έως το 2025.

Επιθυμία του Tim Alatorre, σχεδιαστή του έργου, είναι το να κάνει το ταξίδι στο διάστημα κάτι πολύ συνηθισμένο.

“Τελικά, η μετάβαση στο διάστημα θα είναι απλώς μια άλλη επιλογή που οι άνθρωποι θα επιλέξουν για τις διακοπές τους, όπως και η κρουαζιέρα ή η μετάβαση στο Disney World”, δήλωσε ο Alatorre σε μια συνέντευξη στο διαδυκτιακό περιοδικό Dezeen.

Ο Alatorre πιστεύει ότι ενώ το ταξίδι στο διάστημα θα είναι αρχικά για τους  πλούσιους, σύντομα θα είναι διαθέσιμο για όλους.

Ο Διαστημικός Σταθμός θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα τεχνολογία που χρησιμοποιείται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αλλά θα διαφέρει σε μια κρίσιμη πτυχή: το ξενοδοχείο θα έχει τεχνητή βαρύτητα, καθιστώντας τη μακροχρόνια διαμονή ανεκτή.

Ο σχεδιαστής σκέφτεται ότι η βαρύτητα, περίπου ένα έκτο της Γης, θα προσθέσει μια «αίσθηση κατεύθυνσης και προσανατολισμού που δεν υπάρχει στον ISS». «Θα μπορούσατε να πάτε σε μια τουαλέτα, ντους ή να φάτε φαγητό με τον τρόπο που συνηθίζετε» λέει.

Η ιδέα

Η αρχική ιδέα για το σταθμό λήφθηκαν από τον Wernher von Braun – εξ ου και το όνομά του. Αν θυμάσαι, ο Wernher von Braun ήταν κορυφαίος επιστήμονας της ναζιστικής Γερμανίας που ανέπτυξε το περίφημο πυραύλο V2. Μετά τον πόλεμο, τον πήραν στη NASA και έγινε διάσημος Αμερικανός επιστήμονας.

Ο σταθμός θα κατασκευαστεί ως ένας τεράστιος τροχός, διαμέτρου 190 μέτρων , ο οποίος θα περιστρέφεται για να παράγει μια βαρυτική δύναμη-έλξη. 24 επιμέρους τμήματα με εγκαταστάσεις ύπνου και υποστήριξης θα συνδεθούν γύρω από τον τροχό σε τρία καταστρώματα, παρέχοντας καταλύματα συνολικά σε περίπου 400 άτομα.

Ο Alatorre συγκρίνει το ξενοδοχείο με ένα κρουαζιερόπλοιο, επισημαίνοντας ότι θα έχει «πολλά από τα πράγματα που βλέπετε στα κρουαζιερόπλοια: εστιατόρια, μπαρ, μουσικές συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και εκπαιδευτικά σεμινάρια».

Και διαμερίσματα!

Ορισμένα από τα τμήματα θα μπορούσαν να πωληθούν ως διαμερίσματα. Κάποια θα είναι διαθέσιμα για επιστημονική έρευνα σε κυβερνήσεις και ιδρύματα.

Ο σχεδιαστής εξήγησε ότι οι εσωτερικοί χώροι του ξενοδοχείου θα δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας σύγχρονα φυσικά υλικά που θα αντικαταστήσουν την πέτρα και το ξύλο και θα είναι ελαφριά και θα καθαρίζονται εύκολα. Ο ζεστός φωτισμός, τα χρώματα και οι υφές θα προσθέσουν μια αίσθηση κατοικίας.

Η ψυχαγωγία

Αν αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για διασκέδαση σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι δημιουργοί σχεδιάζουν να παρέχουν δραστηριότητες όπως μπάσκετ με χαμηλή βαρύτητα, τραμπολίνο και αναρρίχηση σε βράχους.

Ή ακόμα κάτι παρόμοιο με το Quidditch από τον Χάρι Πότερ ή νέα παιχνίδια που θα επωφεληθούν από τις νέες δυνατότητες.

Η κατασκευή

Ο σταθμός θα κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένα συστήματα drones και ρομπότ, ενώ θα βρίσκονται σε τροχιά. Θα κάνει επίσης χρήση της GSAL, ειδικών μηχανημάτων κατασκευής χώρου που αναπτύχθηκαν από την Orbital Construction.