Στον «αέρα» το εγχείρημα της Praxia Bank

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον της Τράπεζας Praxia Bank, μετά τις δυο προσφορές που υποβλήθηκαν για την εξαγορά της. Σύμφωνα με πηγές από την Τράπεζα Ελλάδος έχει υποβληθεί μια προσφορά απο την Viva του επιχειρηματία κ. Χ. Καρώνη και μία από ένα fund από την Τσεχία το οποίο συνδέεται με τον τωρινό βασικό μέτοχο της τράπεζας, το Atlas fund του κ. Bob Diamond.

Aμφότερες οι προσφορές εμφανίζουν προβλήματα καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν έγκριση για την εξαγορά της τραπεζικής άδειας.

Οι προσφορές έχουν κατατεθεί προς τον σύμβουλο της Τράπεζας την UBS και με χθεσινή ανακοίνωση της η Τράπεζα ενημέρωσε ότι, θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Εφόσον καμία από τις προσφορές δεν γίνει δεκτή, τότε υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο της εκκαθάρισης της τράπεζας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν 200 θέσεις εργασίας.

Η Praxia είχε φιλόδοξα σχέδια προκειμένου να δραστηριοποιηθεί ως μια ψηφιακή, εξειδικευμένη τράπεζα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά η προώθηση της στην αγορά καθυστέρησε, με συνέπεια την απώλεια κεφαλαίων. Παράλληλα, ο βασικός μέτοχος ο οποίος είχε δεσμευθεί αρχικά να επενδύσει άλλα 30 εκατ. ευρώ τελικά υπαναχώρησε – πυροδοτώντας την διαγωνιστική διαδικασία την οποία ξεκίνησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Praxia για το 2018, το συνολικό ενεργητικό ανερχόταν στα 43 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 34,89 ευρώ.