Βαρουφάκης: Νόμιμο και ηθικά απαραίτητο να ηχογραφήσω τα Eurogroup

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με φόντο τη δημοσίευση των απομαγνητοφωνημένων συζητήσεων που γίνονταν στο Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε στο MEGA την απόφασή του να δώσει στη δημοσιότητα τις ηχογραφημένες συζητήσεις τονίζοντας ότι «χωρίς διαφάνεια δεν υπάρχει δημοκρατία» ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η δημοσίευσή τους θα βοηθήσουν στο δημόσιο ευρωπαϊκό διάλογο.

Μιλώντας για τις επίμαχες ηχογραφήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, τόνισε πως προχώρησε προς τη δημοσίευση τους ακριβώς ώστε ο κόσμος να ξέρει ποιος είναι ο ρόλος που έχει ο καθένας είχε στα κρίσιμα αυτά για τη χώρα Eurogroup, ποιος ήταν ο σκληρός, ποιος ο κυνικός και ποιος προσπαθούσε να βρει λύση.

Μιλώντας για την πανδημία του κορωνοϊού ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι αυτή έχει δύο διαστάσεις την υγειονομική αλλά και την οικονομική, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως έχουμε μια πλήρη κατάρρευση της καπιταλιστικής οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επικαλούμενος σχετική έρευνα το ΔΝΤ, δήλωσε πως το 2020 θα σημειωθεί περίπου η μισή μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ σε σχέση με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως σε κάθε περίπτωση τα δημοσιονομικά επεκτατικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού θα πρέπει να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση χωρίς το Eurogroup, σημειώνοντας πως το ΥΠΟΙΚ μπορεί να πάρει 3,6 δισ. από το πλεόνασμα και να το ρίξει στην αγορά.

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα πως η ευρωπαϊκή στήριξη στη διαχείριση μιας ακόμα κρίσης, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη απέναντι στην Ελλάδα για ακόμα μία φορά δηλώνοντας πως: «Είμαστε μόνοι μας στο προσφυγικό, είμαστε μόνοι μας με την Τουρκία, είμαστε μόνοι μας και στον κορωνοϊό».