Η Νορβηγία για πρώτη φορά στην Ιστορία της ρευστοποιεί κρατικά περιουσιακά στοιχεία λόγω της πανδημίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το ισχυρότερο οικονομικό σοκ στην ιστορία της, αντιμετωπίζει η Νορβηγία, καθώς αναγκάζεται πλέον να ρευστοποιήσει περιουσιακά του στοιχεία για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της χώρας.

Η πανδημία έχει προκαλέσει δραματική μείωση των εσόδων, που είχε ως συνέπεια την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
Η Νορβηγία, αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια ύψους 1 τρισ. δολαρίων του επενδυτικού της ταμείου, που έχουν συγκεντρωθεί από τα πετρελαϊκά έσοδα ετών.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, η κρίση της πανδημίας επηρεάζει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τη συνεπακόλουθη ύφεση.

Τότε είχε σπεύσει να εκμεταλλευθεί την ελεύθερη πτώση των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο για να αγοράσει φθηνότερες μετοχές. Το πρώτο τρίμηνο του 2009 δαπάνησε 136 δισ. νορβηγικές κορώνες, ποσό αντίστοιχο περίπου των 13,3 δισ. δολαρίων, για την αγορά φτηνών μετοχών. Τώρα, όμως, αναγκάζεται να εκποιήσει περιουσιακά του στοιχεία.

Ήδη τον Μάρτιο άντλησε περισσότερα κεφάλαια από ποτέ για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της χώρας. Το ύψος των αναλήψεων θα υπερβεί τα έσοδα του ταμείου, που έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς η πλειονότητα των εταιρειών στις οποίες έχει συμμετοχές περικόπτουν ή και αναβάλλουν επ’ αόριστον την καταβολή μερισμάτων εξαιτίας της πανδημίας.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους, τα έσοδα του επενδυτικού ταμείου ανήλθαν σε 243 δισ. νορβηγικές κορώνες, ποσό αντίστοιχο περίπου των 23 δισ. δολαρίων.

Με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, όμως, η νορβηγική κυβέρνηση θα χρειαστεί φέτος την αρωγή του για τουλάχιστον 266 δισ. νορβηγικές κορώνες, ποσό αντίστοιχο των 26 δισ. δολαρίων.

Ως αποτέλεσμα, το επενδυτικό ταμείο αναγκάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του προϋπολογισμού της χώρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, πριν από την αναθεώρηση των δαπανών που έγινε την περασμένη εβδομάδα, η συντηρητική κυβέρνηση της Νορβηγίας εκτιμά πως ο προϋπολογισμός θα είναι μειωμένος κατά 20 δισ. δολάρια εξαιτίας της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας.