Αμερικανική υπόθεση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Παρών» στον διαγωνισμό αξιοποίησης των λιμανιών της Αλεξανδρουπολης και της Καβάλας που είναι καθ’οδόν αναμένεται να δηλώσουν τόσο η Black Summit Financial Group, όσο και η ONEX του κ. Πάνου Ξενοκώστα προσδίδοντας με τον τρόπο αυτό έντονο αμερικανικό χρώμα στην όλη διαδικασία.

Πέραν όμως των δύο παραπάνω εταιριών που συνδέονται στενά με το αμερικανικό ενδιαφέρον για το ακριτικό λιμάνι της Ελλάδος, αναμένεται ότι και άλλες εταιρίες από διάφορα σημεία του πλανήτη θα αναζητήσουν τουλάχιστον τον διαγωνισμό προκειμένου να εκτιμήσουν την όλη κατάσταση.

Ωστόσο το έντονο και ισχυρό ενδιαφέρον των αμερικανών για την Αλεξανδρούπολη ξεκαθαρίζει τρόπον τινά την όλη κατάσταση, μιας και εδώ και πολύ καιρό εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν το λιμάνι της πόλης να “πέσει” σε λάθος χέρια και αυτό γιατί έχουν αναγνωρίσει την στρατηγική του αξία καθώς αποτελεί πύλη για όλη την Ανατολική Ευρώπη, η δε μελλοντική σύνδεση του με την υπερΚαρπαθία οδό το φέρνει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Αυτός όμως που θα πάρει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να πάρει μαζί και το λιμάνι της Καβάλας σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης την οποία οι αμερικανοί μεταφράζουν ως μια αναγκαιότητα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το ένα λιμάνι υποβοηθά το άλλο,  λειτουργώντας και τα δύο μέσα σε ένα νέο λιμενικό σύστημα που θα προκύψει από την συνένωση τους.

Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ήδη εδώ και ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ο αμερικανικός στρατός διακινεί έναν μεγάλο όγκο στρατιωτικού υλικού από και προς την Ανατολική Ευρώπη, ενώ την επόμενη περίοδο αναμένεται προγραμματίζεται να περάσει από εκεί ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αμερικανικών στρατευμάτων με προορισμό την Ρουμανία και την Πολωνία.